Cazare » MURES » Targu Mures » Teatrul National

Teatrul National

Teatrul Național din Târgu Mureș, ridicat la acest rang în 1978, este continuatorul Teatrului Secuiesc din Târgu Mureș, înființat în 1946 de regizorul Miklós Tompa, tatăl lui Gábor Tompa, actualul director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Teatrul Național din Târgu Mureș are două secții, maghiară (Trupa Tompa Miklós) și română (Trupa Liviu Rebreanu), și funcționează într-o clădire integrată unui ansamblu arhitectonic realist-socialist considerat modern la vremea lui (inaugurat în 1973), find construit prin demolarea unei biserici franciscane și a mai multor clădiri istorice din centru.

Primul teatru permanent din Târgu Mureș, Teatrul Secuiesc, și-a început activitatea pe data de 10 martie 1946 cu prezentarea operetei Mosoly országa lui Franz Lehár cu ajutorul actorilor orădeni de renume György Lóránt și Irén Kovács în Palatul Culturii.

Abia în 1962, după deschiderea și a unei secții în limba română, Teatrul Secuiesc a căpătat denumirea de Teatru de Stat, cele care adupă alți 15 ani Teatru Național, subvenționat în prezent de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.