Cazare » MURES » Targu Mures » Palatul Culturii

Palatul Culturii

Palatul Culturii, situat în centrul orașului Târgu Mureș, este una din cele mai reprezentative clădiri ale localității.
Palatul, care a fost construit între anii 1911 - 1913 de edilul orașului, Bernády György, și proiectat de arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezső conform școlii lechneriene, se impune atât prin decorația interioară, dar și prin cea exterioară.

La exterior, palatul este împodobit cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii de o reală valoare artistică. Pentru a vizualiza o panoramă cu rezoluție mare a mozaicului de pe fațada clădirii accesați acest link: Panoramă-mozaic

În interior, în Sala oglinzilor există două grupuri de trei oglinzi mari de cristal și 12 vitralii viu colorate care ocupă întreg peretele dinspre stradă. Vitraliile au fost propuse să reprezinte Europa la expoziția de artă decorativă de la San Francisco din 1914, dar datorită izbucnirii primului război mondial doar schițele acestora, care au fost și premiate, au fost trimise la expoziție.

În timpul celui de-al doilea război mondial vitraliile au fost depozitate în subsolul clădirii pentru a fi ocrotite.
Holul interior este impunător, fiind lung de 45 de metri, realizat din marmură de Carrara și delimitat de două oglinzi venețiene.

În prezent în interiorul clădirii Palatului Culturii funcționează mai multe instituții de cultură:
Filarmonica de Stat
Biblioteca Județeană
Muzeul de Artă
Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici
Expoziția permanentă a Muzeului de Istorie