Cazare » MURES » Sighisoara » Turnul cu ceas

Turnul cu ceas

Monumental si impozant, cu o inaltime de 64 de m, are la baza forma unui dreptunghi cu laturile de 14 x 8,66 m; pe acest dreptunghi cu intarituri  Turnul cu ceas din Sighisoara boltite se ridica patru etaje; al cincilea etaj, retras in interior cu 1,40 m, este inconjurat de un balcon deschis.

Linia dreapta, fara ornamente a primelor doua etaje, taiata ici-colo de ferestre inguste, este intrerupta de opt console intre care existau inainte goluri de tragere; la etajul al treilea consolele ies din perete cu cca 3 m, intarind impresia de forta si masivitate a turnului.

Acoperisul, piramidal, inalt de 34 m, are prima parte acoperita cu tigla smaltuita; deasupra lui se ridica doua cupole, in forma de bulb, invelite cu tabla de cupru; acoperisul se incheie cu un mic glob de aur, iar deasupra globului se inalta un stalp meteorologic, in varful caruia se afla un cocos ce se roteste in bataia vantului; daca cocosul sta cu fata spre apus sighisorenii stiu ca va ploua.

Partea de jos a Turnului cu ceas a fost construita in secolul al XIV-lea. Parterul are aceiasi forma ca si a Turnului croitorilor din partea opusa a cetatii. Peretii parterului au o grosime de 2,35 m, iar ai primelor doua etaje de 1,30 m si sunt construiti din piatra de rau.