Cazare » MEHEDINTI » Drobeta Turnu Severin » Podul lui Traian

Podul lui Traian

Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, intre primavara anului 103 si primavara anului 105  pe Dunarea de Jos, la est de Portile de Fier, in apropiere de orasul Drobeta-Turnu Severin.

Scopul constructiei a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian si a proviziilor necesare celei de-a doua campanii miltare de cucerire a Daciei regelui Decebal.

Dio Cassius considera ca Imparatul Hadrianus (117-138) este responsabil de distrugerea partiala a podului pentru a proteja sudul Dunarii de invazia triburilor roxolane si lazighe. Abandonul si distrugerea totala a podului sunt insa legate de abandonarea definitiva a Daciei (275 d.C).

In timpul Renasterii, cand interesul pentru operele de geniu ale Antichitatii erau o pasiune in Occident, regele Francisc I al Frantei i-a cerut Sultanului Soliman Magnificul (care va distruge Cetatea Severinului) sa-i permita demolarea unui pilon al podului pentru a afla secretul compozitiei cimentului folosit.