Cazare » IASI » Iasi » Manastirea Golia

Manastirea Golia

Golia este o manastire importanta in orasul Iasi, numita dupa marele logofat Ioan Golia, primul ctitor al edificiului ecleziastic. Biserica se afla in Targul Cucu. Hramul manastirii este "Inaltarea Domnului".

Manastirea reprezinta un important centru cultural, adapostind Centrul Cultural Misionar Doxologia al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, precum si o atractie turistica pe harta Iasului.

Asezamantul ecleziastic de la Golia se prezinta ca o fortareata tipic medievala. Despre vechea biserica, de care este legat numele familiei Golia, nu se stiu prea multe date cu privire la arhitectura, cert fiind faptul ca a fost ridicata in secolul al XVI-lea.

Actuala biserica a lui Vasile Lupu, refacuta intre anii 1650-1653 si terminata in 1660 de fiul sau Stefanita, se deosebeste in totalitate de specificul bisericilor ortodoxe moldovenesti, atat ca forma de constructie cat si ca arhitectura.

Biserica actuala reprezinta o imbinare de stiluri, indeosebi gotic si bizantin, constructie realizata intr-un moment de realizare a Renasterii tarzii in Principatele Romane. Planul exterior este rectangular, cu ziduri inalte, care se spijina pe epifastri, de factura corintica, de peste 12 metri inaltime, ancorati intr-o cornisa.