Cazare » DOLJ » Craiova

Casa Glagovenilor

Casa gagovenilor este o casa din 1770.

Casa Memoriala Elena Farago

Elena Farago s-a nascut pe 29 martie la Barlad in familia Francisc si Anastasia Paximade. In anul 1890 ramane orfana de mama si este nevoita sa se ocupe de ingrijirea surorilor mai mici. In 1895 Elena ramane si fara tata, ceea ce a dus la plecarea ei laBucuresti, unde a locuit la un frate mai mare.

S-a angajat ca guvernanta la familia lui Ion Luca Caragiale, unde a luat contact cu literatura clasicilor. Tot aici l-a cunoscut pe Francisc Farago, cel care avea sa-i devina sot. Elena Farago a debutat in 1898 cu un reportaj, pe care il semneaza Fatma. In 1902 publica prima poezie in ziarul Romania muncitoare.

Casa Memoriala Traian Demetrescu

Traian Demetrescu, pe numele sau complet Traian Rafael Radu Demetrescu, cu pseudonimul literar Tradem, care semna ocazional si Traian Demetrescu-Tradem) (n. 3 noiembrie 1866, Craiova - d. 17 aprilie 1896) a fost un poet pre-simbolist minor, considerat de critici un epigon al lui Mihai Eminescu.

A fost al doilea copil, din cei sapte, ai parintilor sai Radu Dumitru si Ioana Anica.

Dupa terminarea cursului primar s-a inscris la clasa I a Liceului Carol I din Craiova, pentru anul scolar 1879-1880.

Traian Demetrescu a scris de versuri inca de cand era elev. In anul 1883, a publicat in revista “Literatorul”, editata de Alexandru Macedonski, cateva poezii, printre care “Meditatiune”, ”Batranete”, ”Plansul fericirii”, ”Nenorocire”.

Primul volum de versuri al lui Traian Demetrescu, aparut sub pseudonimul, Tradem, a fost prefatat tot de mentorul sau, Alexandru Macedonski.

A citit poezii la cenaclul lui Titu Maiorescu si a publicat in revista Convorbiri literare, cu orientare socialista. Este autorul poemului Corbii, citat de George Bacovia: „trec corbii poetului Tradem”.


A recunoscut printre primii valoarea lui Mihai Eminescu pe care il caracteriza intr-un vers tu dulce-al poeziei Crist.

Dupa anul 1890 s-a stabilit la Bucuresti unde a avut diverse colaborari cu presa din capitala. Bolnav de tuberculoza, a fost nevoit da de intoarca la Craiova, unde a murit la nici 30 de ani.

La Craiova, pe stada Traian Demetrescu nr. 13, se gaseste Casa Memoriala Traian Demetrescu, in care sunt expuse obiecte care au apartinut scriitorului.

English Park

English Park din Craiova este o adevarata oaza in mijlocul orasului. A fost parte al unui proiect in care a fost construita de asemenea si Casa Alba, primul bloc de aparatamente din Craiova. English Park este un parc in stil englez, fiind creat de arhitectul Constantin Iotzu.
Aici se gaseste o frumoasa fantana si flori care te delecteaza.

Turistii care viziteaza parcul au oportunitatea de a admira Casa Alba, contruita in perioada dintre razboaie

Fantana Basarabestilor (Fantana Popova)

Fantana Popova (cunoscuta si sub numele de Fantana Basarabestilor. Ea exista inca de la inceputul secolului al XVII-lea, fapt reiesit dintr-un act datand din anul 1613.

Gradina Botanica

Gradina Botanica a fost amenajata din initiativa botanistului craiovean Al. Buia, cu scopul de a servi ca baza de studiu pentru studentii facultatilor de agronomie si horticultura, dar si ca zona de agrement.
Gradina cuprinde o suprafata de 17 ha si este delimitata pe sectoare distincte: ornamental (aproape 4,5 ha), sistematic, flora globului, economic.

Gradina Zoologica

Gradina Zoologica din Craiova gazduieste aproximativ 50 de specii de animale.
De caldura pe timpul iernii beneficiaza, doar maimutele, leii, papagalii, strutii si tigrii.

Muzeul de Arta

Cladirea care adaposteste muzeul a fost ridicata in 1896 dupa planurile arhitectului francez Paul Gotereau.
Unul din principalele puncte de interes ale muzeului este reprezentat de galeria care expune cateva din operele marelui sculptor Constantin Brancusi.

Lucrarile expuse aici dateaza din prima perioada de creatie a artistului, care a urmat Scoala de Arte si Meserii din Craiova. In cele doua sali ale muzeului afectate cabinetului Constantin Brancusi sunt expuse sase lucrari: „Sarutul” - realizat in piatra in 1907, „Vitellius” - cea mai veche lucrare a sculptorului, realizata in 1898din ghips, „Tors de femeie” - lucrare din marmura ce dateaza din 1909, „Orgoliul” - executat in 1905, „Cap de baiat” realizat in 1906, „Domnisoara Pogany”, „Scaun” si respectiv „Ecorseul” - executat in ghips in 1902.

Muzeul de Etnografie Casa Baniei

Muzeul este adapostit intr-o cladire monument istoric, cea mai veche constructie civila din Craiova, datand din perioada domniei lui Constantin Brancoveanu (1699).

Sunt expuse piese de ceramica, in special din centrul Oboga, scoarte si costume populare oltenesti, icoane pe sticla, obiecte care ilustreaza ocupatiile si mestesugurile locuitorilor din zona Olteniei, icoane pe lemn, piese de arhitectura.

Muzeul de Istoria Medicinei si Farmaciei Victor Gomoiu

Intre 1972 - 1979 muzeul a functionat in cladirea Facultatii de Medicina, iar din 1979 in sediul actual.
Cladirea actuala este in stil renascentist, dateaza de la 1892 si este monument istoric.
A suferit restaurari in 1979-1980, 1990 - 1993.

Muzeul cuprinde elemente de mobilier, instrumentar, documente referitoare la viata si activitatea doctorului mehedintean Victor Gomoiu, tablouri celebre: Veronese, Petrascu, Jalea. Biblioteca cuprinde pe langa cele 10. 000 volume, corespondenta, reviste, documente si obiecte care au apartinut unor mari savanti.

Muzeul de Stiintele Naturii

Inaugurată la 2 decembrie 1923 sub denumirea de "Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei", de către membrii Cercului Ştiinţific Craiovean condus de profesorul de ştiinţe naturale Marin Demetrescu, a devenit secţie a Muzeului Regional al Olteniei, în anul 1928.

La 13 mai 1928 s-a hotarât ca Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei care, în anul 1927 a primit spre administrare şi colecţiile Muzeului de Etnografie şi Antichităţi al judeţului Dolj, să-şi "mărginească aria de explorare la ţinutul oltean" (Vincenz, 1928) şi să funcţioneze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, sub conducerea profesorului Marin Demetrescu.

Muzeul Militar Dolj

Prezintã istoria militarã a judeþului.Muzeu în subordinea Ministerului Apãrãrii Naþionale

Muzeul Teatrului National

Teatrul Național Marin Sorescu Craiova, cunoscut anterior sub numele de Teatrul Național din Craiova este o instituție teatrală publică de cultură finanțată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Fondat în 1850, teatrul a fost denumit după omul de cultură și scriitorul local Marin Sorescu, în anii de după Revoluția din 1989. Actuala clădire a teatrului craiovean, un adevărat simbol arhitectural al orașului, creație a arhitectului Alexandru Iotzu, a fost inaugurată în 1973.

Parcul Nicolae Romanescu

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este cel mai mare si mai cunoscut parc al orasului.

La initiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei din acel moment, parcul a fost proiectat de arhitectul francez Edouard Redont. In 1900, planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expozitia Universala de la Paris (1900).

Constructia a inceput in 1901 si a fost finalizata in 1903. Suprafata totala a parcului este de 96 de hectare si cuprinde, pe langa plantatiile ornamentale de arbori si arbusti, o intindere de apa de peste 4 ha, un hipodrom de 20 ha, drumuri, alei si poteci care insumeaza peste 35 km lungime.

Si este considerat al treilea cel mai mare parc natural din Europa. De asemenea, parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole, o mica gradina zoologica, una dintre cele mai vechi din tara, inaugurata in anul 1906 si cateva restaurante.

In acest parc sunt cateva obiective foarte interesante.

-Podul Suspendat- un pod foarte vechi pe care se poate circula, este situat deasupra apei, despartind doua dealuri.

Sectia de Istorie-Arheologie

A fost înfiintata la 1 aprilie 1915 împreuna cu Sectia de Etnografie, ca Muzeul Regional de Antichitati si Etnografie al Judetului Dolj, prin stradania profesorului STEFAN CIUCEANU. La 13 mai 1928, ca urmare a unirii Muzeului de Antichitati si Etnografie cu Muzeul de Istorie Naturala al Craiovei înfiintat în anul 1923, a luat fiinta Muzeul Regional al Olteniei, cu trei sectii: Istorie si Arheologie, Etnografie si Stiintele Naturii.

Conducerea noului muzeu regional a fost încredintata profesorului de stiinte naturale MARIN DEMETRESCU