Cazare » CONSTANTA » Constanta » Mozaicul roman

Mozaicul roman

Situat pe faleza de vest, complexul a fost construit din trei terase si facea legatura intre nivelul orasului si cel al portului antic.

Monumentalul edificiu - cu peste 2.000 m patrati de mozaic - a fost inaltat in secolul al IV-lea e.n., probabil sub imparatul Constantin cel Mare, fiind reparat in diverse etape pana la sfarsitul secolului al VI-lea, cand isi incheie existenta, cazand in ruina odată cu decaderea activitatilor comerciale ale cetatii.

Din suprafata initiala de 2.000 m patrati se mai pastreza circa 700 m patrati - suficient insa pentru a deduce ca suntem in fata unei mari constructii portuare.

Terasa superioara era ocupata de o sala de dimensiuni impresionante (100m lungime si 20 m latime), acoperita probabil, in antichitate, cu o imensa bolta sprijinita de stalpi.
Din aceasta sala astazi se mai pastreaza parte din peretele lung si unul dintre peretii laterali.

Primul prezinta o ordonanta de arcade deschise inspre mare, fiind acoperit in intregime cu un placaj de marmura alba si policroma. Stalpii arcadelor erau decorati cu frumoase capitele ornamentate cu frunze de acant si cu figuri zoomorfe sau antropomorfe in centru.