MURES » Targu Mures » Pensiunea CURTEA BAVAREZA » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Pensiunea CURTEA BAVAREZA din Targu Mures.

Cetatea Medievala

Prima fortareata din oras, ridicata in anul 1492 din dispozitia voievodului Transilvaniei Istvan Bathori, este desavarsita intre anii 1602-1652, sub judele Borsos Tamas.

In plan pentagonal, inconjurata de un zid de aparare, cetatea are sapte bastioane, cinci dintre ele purtand numele breslei care - potrivit traditiei- l-a intretinut : al tabacarilor, croitorilor, macelarilor, fierarilor, dogarilor.

Dupa ocuparea cetatii de catre trupele austriece, ea a devenit sediul garnizoanei militare cantonate in oras.

In acest timp se construieste cladirea in stil baroc (situata in partea stanga a drumului din fata portii de intrare) iar in ultima parte a secolului al XVIII-lea incep lucralile de constructie la

Teatrul National

Teatrul Național din Târgu Mureș, ridicat la acest rang în 1978, este continuatorul Teatrului Secuiesc din Târgu Mureș, înființat în 1946 de regizorul Miklós Tompa, tatăl lui Gábor Tompa, actualul director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Teatrul Național din Târgu Mureș are două secții, maghiară (Trupa Tompa Miklós) și română (Trupa Liviu Rebreanu), și funcționează într-o clădire integrată unui ansamblu arhitectonic realist-socialist considerat modern la vremea lui (inaugurat în 1973), find construit prin demolarea unei biserici franciscane și a mai multor clădiri istorice din centru.

Primul teatru permanent din Târgu Mureș, Teatrul Secuiesc, și-a început activitatea pe data de 10 martie 1946 cu prezentarea operetei Mosoly országa lui Franz Lehár cu ajutorul actorilor orădeni de renume György Lóránt și Irén Kovács în Palatul Culturii.

Abia în 1962, după deschiderea și a unei secții în limba română, Teatrul Secuiesc a căpătat denumirea de Teatru de Stat, cele care adupă alți 15 ani Teatru Național, subvenționat în prezent de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Platoul Cornesti

Situat la cea mai înalta cota a orasului, Platoul deschide o larga panorama asupra orasului si vaii râului Mures.

Principalul punct de atractie de aici îl constituie Gradina Zoologica, împartita în cinci sectoare: primate, casa tropicala, carnivore, ierbivore si pasari.

A doua din tara, ca întindere si varietate a speciilor.

Gradina Zoologica este situata la 488 m altitudine, deasupra Marii Negre, si la 170 m deasupra orasului, fiind înconjurata de o vasta padure de stejar si carpen, denumita Padurea Mare.

Iubitorii de natura si drumetii pot urma aici numeroase mini – trasee.

Palatul Culturii

Palatul Culturii, situat în centrul orașului Târgu Mureș, este una din cele mai reprezentative clădiri ale localității.
Palatul, care a fost construit între anii 1911 - 1913 de edilul orașului, Bernády György, și proiectat de arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezső conform școlii lechneriene, se impune atât prin decorația interioară, dar și prin cea exterioară.

La exterior, palatul este împodobit cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii de o reală valoare artistică. Pentru a vizualiza o panoramă cu rezoluție mare a mozaicului de pe fațada clădirii accesați acest link: Panoramă-mozaic

În interior, în Sala oglinzilor există două grupuri de trei oglinzi mari de cristal și 12 vitralii viu colorate care ocupă întreg peretele dinspre stradă. Vitraliile au fost propuse să reprezinte Europa la expoziția de artă decorativă de la San Francisco din 1914, dar datorită izbucnirii primului război mondial doar schițele acestora, care au fost și premiate, au fost trimise la expoziție.

În timpul celui de-al doilea război mondial vitraliile au fost depozitate în subsolul clădirii pentru a fi ocrotite.
Holul interior este impunător, fiind lung de 45 de metri, realizat din marmură de Carrara și delimitat de două oglinzi venețiene.

În prezent în interiorul clădirii Palatului Culturii funcționează mai multe instituții de cultură:
Filarmonica de Stat
Biblioteca Județeană
Muzeul de Artă
Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici
Expoziția permanentă a Muzeului de Istorie

Biserica Romano-Catolica

Biserica este tipic barocă, cu două turnuri pe fațadă, turnuri care încadrează un fronton în acoladă îmbogățit cu două volute.
Coronamentele turnurilor sunt în formă de bulb de ceapă. Turnurile sunt marcate fiecare cu câte doi pilaștri adosați, în rezalit, având fiecare o cornișă puternică, în retrageri succesive.

Acești pilaștri adosați îndeplinesc rolul ornamental al unor platbande care accentuează verticalitatea fațadei.
Coronamentele turnurilor în formă de bulb de ceapă dau contrastul cu fațada masivă, efectul fiind acela de îmbinare între static și dinamic, între calm și mișcare, între sobrietate și eleganță.

Planul acestor turnuri a servit drept model pentru prima biserică greco-catolică din Târgu Mureș, Biserica Bob, precum și pentru turnul bisericii greco-catolice din Ungheni, demolat în anul 2008 la inițiativa Bisericii Ortodoxe Române.

Casa Teleki

Casa contelui Teleki Domokos a fost construita intre 1797-1803, insa de-a lungul timpului a fost modificata de multe ori.

Lucrarile de renovare derulate în perioada 1986-1987 au fost finantate de biserica reformata. In fata cladirii se afla din 1994, statuia fostului primar Bernady Gyorgy.
In aceasta casa a fost resedinta genaralului Bem in ianuarie 1849.

Statuia lui Emil A. Dandea

Emil A. Dandea (n. 1893 - d. 1969) a fost un jurist, publicist, director al ziarului Glasul Muresului, om politic si demnitar roman, primar al municipiului Targu Mures intre anii 1922 - 1926 si 1934 - 1937.

Alaturi de primarul Gyorgy Bernady, Emil Dandea este considerat unul din initiatorii modernizarii municipiului.

Statuia lui Emil Dandea, amplasata in prezent in centrul municipiului Targu Mures, este incadrata de Biserica Buna Vestire si Primarie. Statuia a fost inaugurata la 18 august 1996 si este opera sculptorului Anton Ratiu.

Biblioteca Teleki

Biblioteca Teleki-Bolyai a fost construita intre anii 1799-1804, sub indrumarea directa a contelui Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii.
Fondul de baza al bibliotecii il constituie cele 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule si o multime de opere si editii rare din colectia personala a contelui.

Fondul „Teleki-Bolyai” a rezultat din asocierea celor doua mari colectii distincte Teleki, cu un numar de 40.000 de volume si Bolyai, cu 80.000 de volume.

Acestora li s-au adaugat, de-a lungul timpului, alte fonduri de carte si documente provenite din mai multe biblioteci traditionale din Transilvania.

Colectia „Teleki” cuprinde, printre altele, cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot si D'Alambert, lexicoane contemporane si publicatii ale unor Academii si Societati stiintifice din Europa.

Monumentul Latinitatii - Lupoaica

Statuia Lupoaicei sau Monumentul Latinității se află în centrul municipiului Târgu Mureș, pe Strada Primăriei, în apropierea Pieței Trandafirilor.

Lupa Capitolina este un monument al latinității amplasat în Roma, Italia.

Pentru a omagia originea latină a poporului român, în 1921 statul italian, a facut cadou României, un set de 4 copii ale celebrei Lupa Capitolina din Roma.

Statuia aflată în Târgu Mureș este o copie după grupul statuar aflat la București, fiind dezvelită în anul 1924.

Statuia este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Mureș[1], elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

După actul memorabil de la 1 decembrie 1918, administrația orașului ajunge după o lungă perioadă de timp în mâna unor primari români. După acest moment apar o serie de preocupări din partea edililor români de a reprezenta simbolurile, tradițiile și valorile românești și în orașul Târgu Mureș. Unul din cei care s-au ocupat în mod special de acest aspect a fost primarul Emil Dandea.

Preocupările primarului în acest sens s-au concretizat în 3 statui, devenite în anii care au urmat simboluri ale orașului Târgu Mureș.

Cele 3 statui sunt: Monumentul Ostașul Român (1924), Monumentul Latinității (1924), iar ulterior statuia ecvestră Avram Iancu.

Pentru realizarea Monumentului Latinității edilul Emil Dandea a apelat la sculptorul Ion Schmidt-Faur, autorul Monumentului Ostașului Român și a bustului lui Alexandru Papiu Ilarian amplasat în fața Colegiul Alexandru Papiu Ilarian din Târgu Mureș.

Schimdt recurge la o copie a Monumentului Latinității de la București, proiectând totodată și un soclu somptuos pentru ca statuia să integreze în arhitectura pieței Palatului Primării (ulterior Palatul Prefecturii din Târgu Mureș).

De executarea soclului s-a ocupat inginerul E. Metz. Statuia împreună cu soclul avea o dimensiune de 3,30 m, pe soclu fiind gravat următorul text: LATINITĂȚII - ORAȘUL TÎRGU-MUREȘ - 1924.

Muzeul Judetean Mures - Sectia de Arta

Muzeul Judetean Mures se prezinta cu un patrimoniu de 205.188 bunuri culturale. Inceputurile de natura muzeologica la Targu-Mures incep spre finele secolului al XIX-lea, cand a luat fiinta Asociatia Culturala si Economica a Secuilor.
Prima expozitie a Muzeului de Arta Industriala s-a deschis la 27 iunie 1886, iar intre 1890-1893 a construit cladirea Muzeului Secuiesc de Arta Industriala .

De mare valoare istorica si documentara, colectia Muzeului de Arta industriala s-a pierdut aproape in intregime in timpul celui de al doilea razboi mondial. Doar un numar neinsemnat de exponate au intrat in colectia Muzeului de Arheologie si Etnografie, redeschisa in Palatul Culturii, in anul 1949.

Muzeul Judetean Mures - Sectia de Etnografie si Arta

Muzeul de Etnografie si Arta Populara este situat in Piata Trandafirilor nr. 11, in Targu Mures.
Cladirea, care este numita Palatul Toldalagi, dupa ctitorul sau, contele Toldalagi Laszlo, este printre cele mai frumoase palate baroce din Transilvania.

A fost realizata intre anii 1759-1772 de arhitectul Schmidt Pal, dupa planurile arhitectului francez Jean Louis d'Or.

Din anul 1984 adaposteste sectia de Etnografie si Arta Populara a Muzeului Judetean Mures.

Muzeul Judetean Mures-Sectia de Arheologie-Istorie

Un moment important in viata Muzeului Judetean Mures îl constituie anul 1979-1980, cand cele doua expozitii, respectiv cea de Arheologie si cea de Istorie Moderna si Contemporana, au fost reunite si aduse in Palatul Culturii.

Aceasta data poate fi considerata actul de nastere al Muzeului de Arheologie si Istorie, aflat in structura Muzeului Judetean Mures.

Muzeul Judetean Mures-Sectia de Stiintele Naturii

Muzeul de stiintele naturii a fost construit în stilul neobaroc, avand elemente ale stilului renascentist italian, si a fost destinat a fi lacas al Muzeului de Arta Secuiasca.
Cladirea adaposteste astazi exponate aparținand tezaurului natural muresan.

Parcul Trandafirilor

Parcul Trandafirilor din Targu Mures este recunoscut dupa numarul mare de trandafiri care se gasesc aici in fiecare an, incepand de primavera pana toamna tarziu.

In Parcul Trandafirilor din Targu Mures se gasesc Catedrala Mara si Statuia lui Avram Iancu. Traseul lasa pe partea stanga sau pe partea dreapta, in functie de directia de alergat, biserica Sfantul Ioan Botezatorul, Clopotnita Franciscanilor si Palatul Culturii.

Prefectura

Palatul Prefecturii Mureș, inițial Palatul Primăriei Târgu Mureș, este un edificiu construit între anii 1905-1907, din inițiativa primarului György Bernády, drept sediu pentru primăria Târgu Mureș. A fost prima clădire menită să ofere la începutul secolului 20 un aspect nou centrului orașului, caracterisic fiindu-i stilul secession.

Palatul se remarcă și prin turnul înalt de 60 m, construit inițial drept foișor de foc al orașului.
Arhitectura holului cu plafonul boltit în neogotic și sprijinit pe coloane din marmură sculptate, cu vitralii în culori pastelate, e asemănătoare celei a Sălii cavalerilor din Castelul de la Hunedoara.

În turnul palatului există un orologiu care are cadrane pe toate cele patru laturi ale turnului, iar bătăile de clopot ale acestuia pot fi auzite din sfert în sfert de oră.
Din 1962 până în prezent clădirea este sediul administrativ al Consiliului Județean Mureș și al Prefecturii Mureș (până în 1989 Comitetul județean al PCR).

Primaria

Palatul Primăriei din Târgu Mureș este o clădire construită între anii 1936 - 1942 și în care se află în prezent administrația locală a municipiului Târgu Mureș.

Ea a fost ridicată în perioada interbelică, după planurile arhitectului Eugen I. Grasu din București, pe un teren liber din Centru aflat în vecinătatea celor două clădiri reprezentative construite în stilul secesionismului dualist, Primăria Veche și Palatul Culturii.

După cel de al doilea arbitraj de la Viena, din 1940, conducerea lucrărilor de construcție a fost preluată de arhitectul maghiar Iván Kotsis, urmărind în continuare planurile lui Eugen I. Grasu.

Până în 1945 a funcționat ca sediul Comitatului Mureș-Turda.

Scara Rakoczi

Numele scarii a fost atribuit in memoria lui Francisc Rakoczi al II-lea, cel care a condus la inceputul secolului al XVIII-lea revolutia maghiarilor (Revolta Curutilor) impotriva stapanirii austriece din Transilvania.

In data de 5 aprilie 1707 Rakoczi a fost instalat ca principe al Transilvaniei, slujba avand loc intr-o capela construita pe locul unde astazi se regaseste Biserica Romano-Catolica.
Revolutia s-a incheiat patru ani mai tarziu, in anul 1711, odata cu pacea semnata la Satu Mare.

Statuia lui Avram Iancu

Statuia lui Avram Iancu din Targu Mures reprezinta prima statuie ridicata in memoria conducatorului revolutiei romane de la 1848 din Transilvania, fiind inaltata in anul 1924.

In anul 1940 statuia a fost mutata la Campeni, unde se afla si in prezent, actuala statuie fiind opera sculptorului bucurestean Florin Codre, fiind dezvelita in 1978.
Statuia lui Avram Iancu Targu Mures este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus - d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara) a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Statuia lui Bartok Bela

Statuia lui Bela Bartok este un monument realizat de sculptorul Marton Izsak, care a fost dezvelit in zona centrala a orașului Targu Mures la 27 noiembrie 1981, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la nasterea compozitorului si pianistului maghiar Bela Bartok, unul din reprezentantii de seama ai muzicii moderne. Monumentul este situat pe strada Bartok Bela.

Statuia lui Bernady Gyorgy

Statuia lui Gyorgy Bernady este un monument realizat de sculptorul Vince Bocskai, care a fost dezvelit in centrul orașului Targu Mureș la 27 noiembrie 1981, cu ocazia aniversarii a 56 de ani de la moartea primarului, care a reusit sa schimbe radical imaginea oraselului de inceput de secol, reprezentand necontenit interesele cetatenilor.

Monumentul este situat pe Piața Bernady in fata Casei Teleki si in imedeata vecinetate a Bisericii Reformate din Cetate, unde a fost mult timp liderul presbiteratului.