PRAHOVA » Sinaia » Pensiunea TUI » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Pensiunea TUI din Sinaia.

Casa memoriala George Enescu

Legătura dintre George Enescu şi Casa Regală a României a început în anul 1898, după succesul parizian al opusului său nr. 1, Poema Română, ce se încheia cu Imnul Regal.

El s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta, cunoscută şi sub pseudonimul artistic Carmen Sylva.

Aceasta, recunoscând talentul tânărului muzician, i-a oferit ani de-a rândul o cameră într-un colţ intim al Castelului Peleş, unde să poată studia. De asemenea, Enescu era deseori invitat de regină pentru a susţine recitaluri la Palat.

Castelul Peles

Castelul Peles este un castel din Sinaia, Romania, construit intre 1873 si 1914. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din Romania si din Europa.

Castelul a fost declarat muzeu in 1953.
In ultimii ani ai regimului comunist, intre 1975 - 1990, Nicolae Ceausescu a ordonat inchiderea domeniului pentru public. Singurele persoane acceptate in acest domeniu au fost cele de intretinere, militare si personalul de paza. Intreaga zona a fost declarata o zona de interes protocolar.

Cele mai importante sali de vizitat sunt:

-Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri si statuete. Plafonul mobil din sticla, actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau sa admire seninul cerului in noptile de vara. A fost finalizat complet abia in 1911, sub indrumarea lui Karel Liman.

-Biblioteca regala ii atrage in special pe cei pasionati de carti rare, avand coperti din piele si gravate cu litere de aur.
Chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu universul cartilor, exista un punct de atractie: usa secreta, o cale de acces in spatele unui raft cu carti, prin care regele se putea refugia in diverse incaperi ale Castelului.

-Salile de arme, amenajate in perioada anilor 1903 - 1906, adapostesc peste 4000 de piese europene si orientale din secolele XIV - XVII. Cele mai pretioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI - XVII si o armura completa pentru cal si cavaler, unica in Romania.

-Sala de muzica a devenit salon de serate muzicale la dorinta reginei Elisabeta. Mobilierul de aici a fost primit in dar de la maharajahul de Kapurtala.

-Sala Florentina, denumita si Marele Salon, impresioneaza prin plafonul sculptat in lemn de tei, aurit, cele doua mari candelabre si decoratiunile in stilul neorenasterii italiene.

-Sala Maura este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, avand elemente hispano-maure, cu o fantana din marmura de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo.

-Sala de teatru are 60 de locuri si loja regala, fiind decorata in stilul Ludovic al XIV-lea.

Castelul Pelisor

Castelul Pelisor este un castel de mici dimensiuni construit in parcul castelului Peles pe valea Prahovei. Ridicat intre 1899 si 1902 de arhitectul ceh Karel Liman si decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig, Castelul Pelisor devine, incepand cu anul 1903, resedinta de vara a principilor mostenitori.

Castelul a fost construit din dorinta regelui Carol I, ca resedinta a principilor mostenitori Ferdinand si Maria.

Mobilierul si decoratiunile interioare, realizate in buna masura de catre Bernhard Ludwig, indica un spatiu rezidential (hall, cabinete de lucru, capela, "camera de aur"), tributar inovatiilor miscarilor artistice de la inceputul secolului al XX-lea.

Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia este un asezamant ortodox din Sinaia, judetul Prahova.

In ziarul Tribuna Poporului, anul VII, nr 99, 17 iunie 1903, ce aparea la Arad, se publica urmatoarea informatie:

Manastirea Sinaia a fost zidita la 1695 de Marele Spatar Mihai Cantacuzino, fiul postelnicului Constantin, si numita de Dositei, Patriarhul Ierusalimulul, „Manastirea Buceagul”. Numirea de Sinaia a dat-o manastirei spatarul Cantacuzino.

Pentru pelerinii care vin sa viziteze Perla Carpatilor, statiunea montana Sinaia, trei obiective merita intreaga atentie: Muntii Bucegi, Castelul Peles si Manastirea Ortodoxa Sinaia.

Manastirea Sinaia, supranumita „Catedrala Carpatilor”, situata intr-un cadru natural feeric, dateaza din secolul al XVII-lea si reprezinta identitatea istorica a orasului, fiind prima constructie pe acest teritoriu.

Fondatorul Manastirii Sinaia este Spatarul Mihail Cantacuzino care impreuna cu mama sa, Elena si cu sora sa Stanca, face un pelerinaj la Locurile Sfinte (Ierusalim, Nazaret, etc.), ajungand cu aceasta ocazie la Muntele Sinai unde s-a rugat in Manastirea Sfanta Ecaterina. Impresionat de cea ce a vazut, s-a hotarat ca la intoarcerea in Tara Romaneasca, sa construiasca in muntii romanesti si sa inchine Sfintei Fecioare Maria, o mananastire care sa poarte numele Muntelui Sinai si aceasta este Manastirea Sinaia.

Importanta Muntelui Sinai tine de istorie si traditia biblica, aiciMoise primind tablele legii cu cele zece porunci.

Mormantul lui Badea Cartan

Gheorghe Cartan cunoscut si sub numele de Badea Cartan (n. 24 ianuarie 1849, Cartisoara - d. 7 august 1911) a fost un taran roman care a luptat pentru independenta romanilor din Transilvania, distribuind carti romanesti, aduse clandestin din Romania, la sate.

A calatorit pe jos pana la Roma pentru a vedea cu ochii sai Columna lui Traian si alte marturii despre originea latina a poporului roman.

In 1877 s-a inrolat voluntar in razboiul de independenta al Romaniei. In anul 1911, la 62 de ani, Badea Cartan s-a stins din viata, fara a mai apuca sa vada ziua intregirii tuturor romanilor. A fost inmormantat in cimitirul de la Sinaia, pe mormantul sau fiind trecute urmatoarele cuvinte: „Badea Cartan doarme aici visand intregirea neamului sau”.

Muzeul Rezervatiei Bucegi

Este o sectie a muzeului judetean de stiinte ale naturii Prahova, infiintata in anul 1976 prin grija profesoarei emerite Margareta Mosneaga, prestigios om de stiinta prahovean. Muzeul este situat in parcul "Dimitrie Ghica" din Sinaia, si cuprinde exemplare din flora si fauna Bucegilor, specii rare si ocrotite, specii pe cale de disparitie si chiar disparute, precum si endemisme (specifice doar Bucegilor).

Cladirea a fost renovata si repusa in circuitul turistic in anul 1993, prin grija profesoarei doctor docent Emilia lancu si a profesoarei universitare Ileana Craciun, acestora apartinandu-le si conceptia tematica actuala a muzeului.

La dispozitia vizitatorilor mai sta si o sala de expozitii temporare, care a adapostit zeci de expozitii cum ar fi: de goblen, cochilii, reptile vii si altele.

La sfarsitul vizitei, orice turist isi poate asterne impresiile intr-un caiet special dedicat acestui lucru.

Parcul central

Parcul din centrul orasului Sinaia.