HUNEDOARA » Rau de Mori » Cabana IULIA » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Cabana IULIA din Rau de Mori.

Barajul si lacul de acumulare Gura Apei

Barajul de la Gura Apei (sau Gura Apelor), construit in munte, pe Raul Mare, la aproximativ 40 de km de Hateg, este cel mai mare baraj de anrocamente din Europa.

Constructia barajului a inceput in 1975.

Dimensiunile lui sunt impresionante: 168 m inaltime, 225 milioane de metri cubi de apa in lacul de acumulare, dimensiunile intregului baraj le intrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops.
Pe cursul raului Mare a fost construita o salba de 10 hidrocentrale.

Amenajarea hidroenergetica Raul Mare-Retezat are ca rol atat producerea de energie electrica, cat si regularizarea cursului raului si atenuarea undelor de viitura. Ultima veriga finalizata este formata din lacul de acumulare, barajul si hidrocentrala de la Santamaria-Orlea.

Lacul de acumulare de la Orlea asigura alimentarea cu apa a aproape jumatate din judetul Hunedoara, a oraselor Hateg,Calan, Simeria, Deva.

Biserica Densus

Biserica „Sfantul Nicolae” este un lacas de cult din localitatea Densus, judetul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din Romania, construita in secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra in patrimoniul UNESCO.
Nicolae Iorga a numit biserica "fara pereche in toata romanimea".

Biserica Sfantul Nicolae din Densus a fost ridicata pe ruinele unei constructii din antichitate (sec.IV). De plan patrat (cca. 6 x 6 m), naosul este strapuns de un turn in jurul caruia se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta de sprijin.

Biserica Santamaria Orlea

Biserica Reformata-Calvina Santamaria-Orlea, odinioara ortodoxa, se numara printre cele mai vechi biserici din spatiul romanesc, fiind ridicata catre sfarsitul secolului al XIII-lea.

Alcatuita dintr-o nava tavanita, din turn pe fatada de vest si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe ogive, prezinta forme arhitectonice specifice tranzitiei de la romanic la goticul timpuriu.
In interior se afla un valoros ansamblu de pictura murala.

Castelul Corvinestilor – Hunedoara

Castelul Hunedoarei, numit si Castelul Corvinilor, al Corvinestilor sau al Huniazilor, este cetatea medievala a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania.

Castelul a fost ridicat in secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti.
Este o constructie impunatoare, prevazuta cu turnuri, bastioane si un donjon.
Acoperisurile sunt inalte si acoperite cu tigla policroma. Castelul a fost restaurat si transformat in muzeu.

Cetatea a fost una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Ioan de Hunedoara.

Castelul Nopcsa Sacel

Una dintre resedintele fostei familii nobiliare Nopcsa se afla in localitatea hunedoreana Sacel.
Castelul contelui Nopcsa a fost construit la inceputul secolului XIX. Figureaza pe noua lista a monumentelor istorice.

Datorita starii avansate de degradare , accesul a fost interzis de Consiliul Judetean Hunedoara pentru evitarea unor accidente.

Cetatea Colt

Cetatea Colt dateazǎ de la inceputul sec. al XIV-lea, cand a fost ctitorita de cneazul Candea. Ulterior, Candea a trecut la religia catolica si si-a schimbat numele in Kendeffy.

Cetatea se afla pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe drumul judetean DJ 686, la intrarea pe valea Rausorului si la 3 km distanta de satul Rau de Mori.

Cetatea a fost ridicata pe un colt de stanca, la intrarea in defileul Rausorului, in jurul unui turn patrat, caruia i-au fost adaugate un zid de incinta, fortificat cu alte turnuri.

Desi a fost ridicata in scopuri de aparare, ea nu a indeplinit niciodata acest rol, cele trei fortificatii fiind prea mici pentru a face fata unor armate de mari dimensiuni, asa ca, cel mai probabil, cetatea servea ca loc de refugiu in cazul unor conflicte intre cnezi.

Are plan neregulat, adaptat formei de relief, este prevazuta cu un donjonmasiv si a fost cea mai puternica cneziala din Transilvania. Cetatea Colt, ale carei inceputuri dateaza din anul 1359, s-a degradat prin prabusirea in vale a unor curtine, iar in prezent mai pastreza doar resturile de ziduri, fiind practic o ruina.

Reprezentantii comunei Rau de Mori incearca sa atraga fonduri pentru reabilitarea acestui monument istoric, ajuns astazi in paragina.

Conacul Kendeffy

Familia Kendeffy are o vechime de aproape sapte secole. Numele original, dupa cum sustin unii istorici, a fost „Cândea”, dar s-a maghiarizat în Evul Mediu. Cneazul Cândea si fii sai au primit de la Ioan de Hunedoara si Matei Corvin, în mai multe etape, vaste domenii în Retezat si în Tara Hategului.

La începutul secolului trecut, domeniul din Tara Hategului al familiei nobiliare se pare ca era detinut în mare parte de fratii Gabor, Miklos si Alexiu Kendeffy. Acesta din urma nu a avut copii, motiv pentru care a declarat-o mostenitoare pe Elisabeta, fiica fratelui sau Miklos.

Maria este fiica lui Gabor Kendeffy. Batrânii spun ca, la începutul veacului trecut, averea familiei Kendeffy era mai mare chiar si decât cea a familiei regale.
Avutia a început însa sa fie împartita de statul român în 1921, pe parcursul Reformei Agrare, iar tot ce a mai ramas a fost confiscat de comunisti, în 1947.

Familia Cindea a intrat in istorie in secolul al XIV-lea, cand a inceput sa se afirme pe scena politica, generatie dupa generatie. Cel mai vechi membru cunoscut al familiei cneziale este Nicolae, zis Cindea, care a trait prin anul 1300. Fiul sau, Mihail, a fost executat in anii 1356-1359, din porunca lui Andrei Lackfy, voievod al Transilvaniei, iar mosiile sale au fost confiscate.

Lacul Bucura

Lacul Bucura este un lac situat in Parcul National Retezat din Muntii Retezat. Este cel mai mare lac glaciar din Romania.

Se afla in caldarea Bucura, sub Varful Peleaga si Saua Bucurei, fiind orientat in directia nord - sud, la altitudinea de 2040 m.
Suprafata lacului este de 8,90 ha, lungimea de 550 m si latimea medie de 160 m, perimetrul de circa 1390 m.

Latimea maxima este de 225 m, iar volumul estimat este de 625.000 m³. Adancimea maxima a apei lacului este de 15,5 m, in dreptul intrarii Izvorului Pelegii in lac.

Lacul este alimentat de 5 izvoare principale. Apa lacului deverseaza printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secunda.
Populatia piscicola este autohtona, in lac nefacandu-se populari artificiale.

Manastirea Prislop

Manastirea Prislop este o manastire din Romania situata in apropierea satului Silvasu de Sus din judetul Hunedoara.
De aproape sapte secole, ea reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania.

Nu se cunosc inceputurile manastirii.

Deoarece era amplasata pe pamanturi care tinusera de nobilii romani din Ciula, se poate presupune ca ei au fost ctitorii laici ai locasului. Nu se poate vorbi, cu nici un fel de date pozitive, despre vreo sihastrie din secolele XIII-XIV.
Exista o singura marturie care este consemnata despre prezenta lui Nicodim de la Tismana, in Ungaria medievala.

Masivul Retezat

Partea cea mai importantă a masivului este alcătuită în principal din roci cristaline și se numește Retezatul Mare; partea sudică, cu relief dezvoltat și în mase mai importante de calcare, se numește Retezatul Mic. ele se unesc în apropierea lacului Bucura.

Sarmizegetusa Regie

Sarmizegetusa Regia (= cea regeasca), situata in satul Gradistea Muncelului, judetul Hunedoara, a fost capitala Daciei preromane.

Toponimul Sarmizegetusa a aparut in inscriptiile antice si la autorii antici (pana in sec. al VII-lea) si in alte variante (cu inscriptionare in elina si latina): Zarmizeghéthousa, Sarmireg, Sarmizge, (colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica) Zarmitz, Sarmazege, Sarmizege etc. Numele ar putea fi unul dacic, dar a fost pastrat doar in variate forme fonetice ale limbilor greaca si latina.

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei, si cuprindea sase citadele.