HARGHITA » Praid » Pensiunea CSUR » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Pensiunea CSUR din Praid.

Baile mezotermale

Se afla la sud de drumul judetean 13A, la 200 de metri de intrarea in salina, vizavi de moara de sare, la poalele nordica ale dealului "Sohata".

Apa sulfurico-calcica, avand concentratie de sare ridicata este adusa aici prin tevi de fier de la distanta de 1, 4 km, dintr-un put forat de 2200 m adancime.

Bazinele in aer liber avand cca. 1200 m2 suprafata primesc zilnic 46.000 l apa, avand temperatura de 46 °C.

Canionul de sare Praid

Traseul tematic poate fi vizionat și pe harta de mai jos. Cele 7 puncte de interes al traseului:

Prima stație este Ocna Iosif, care se află pe teritoriul minei vechi și este parțial prăbușită. Aici au fost primele exploatări de sare în 1762.
Ocna are o adâncime de 80 m și formă de clopot.
În timpurile vechi sarea a fost ridicată la suprafață în piele de bivol, cu ajutorul crivacului, o structură trasă de patru perechi de cai.

De la ocnă, trecând printr-o pădure de conifere ajungem la punctul doi, unde izvoarele sărate, permanente și temporare întind apa formând astfel un ”câmp sărat”.
Datorită evaporării și precipitării de sare se formează diferite cristale sau cruste de sare în preajma bălților.

La punctul trei se poate vedea: izvorul sărat cu cel mai mare debit de apă din Canion, conopidele de sare și lapiezurile interacțiunea precipitațiilor cu sarea ieșită la suprafață.

De aici poteca urcă până la marginea, apoi coboară pe fundul dolinei de sare, o pâlnie naturală ce oferă poate cea mai spectaculoasă priveliște, punctul cel mai înalt al sâmburelui de sare.
După revenirea la punctul 3 poteca continuă pe marginea pârâului.

Lapiezurile se pot admira în mărimi impresionante. Localnicii folosesc aceste stânci pe post de puncte de prognoză meteorologică, pentru că stâncile albe devin cenușii când curenții de aer umed se aproprie.
Înainte de sosirea la punctul 6 se trece pârâul pe bolovani.

Apoi se ajunge la baia tradițională cu nămol terapeutic sărat, care a fost reînnoit cu ajutorul comunității locale.
Se poate citi pe peretele vestiarului rețeta tradițională de îmbăiere cu nămol. Localnicii folosesc nămolul de origine minerală de secole pentru remediu împotriva bolilor de piele, reumatice și ginecologice.

În drum spre ultimul obiectiv traseul traversează iar pârâul pe un poduleț. Ajungând la punctul șapte, vizitatorul poate să admire o creastă de sare ce închide un șir de doline

Casa memoriala Áprily Lajos

În 19 octombrie 1991 a fost înaugarat Casa memorială Áprily Lajos, unde găşiţi un mic istoric despre poetul şi traducătorul Áprily Lajos, cel care a petrecut copilăria în Praid.

Expozitia etnografica

In casa de cultura putem vedea o frumoasa expozitie etnografica, cu aproape 2000 de obiecte expuse.

Holul casei de cultura gazduieste expozitia permanenta a lui Páll Lajos, pictor din Corund. Cele 27 de tablouri expuse prezinta viata oamenilor din "Tinutul Sarii".

Salina Praid

Salina Praid este o mina de sare gema din Romania, situata in judetul Harghita. Salina se afla in bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsa in Dealul Sarii, formand triunghiul Praid - Ocna de Jos - Ocna de Sus.

Primele exploatari de sare sunt atestate de pe vremea romanilor, dar mina din Praid este atestata documentar de la 1200, iar exploatarea intensiva se face din 1700.

Romanii lucrau numai la suprafata, in gropi patrulatere, pana la o adancime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate usor pe punti alunecoase si cu aparate simple de ridicat, dupa care o paraseau si incepeau alta.

Asa au extras romanii sarea peste tot in Ardeal, iar excavatiile parasite au devenit lacuri.

Volker Wollmann in monografia sa asupra mineritului subliniaza prezenta in imediata apropiere a zacamintelor de sare, de fiecare data, a unei fortificatii romane. Castrul roman Praetoria Augusta de la Inlaceni a aparat exploatarile de sare de la Praid.

In anul 1980, in salina s-a deschis o baza de tratament.

In urma extragerii sarii, s-au format goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 C, umiditate scazuta 66-70% si presiune atmosferica mai mare decat la suprafata, in medie de 735-738 mmHg.

Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii. Baza de tratament, aflata la "orizontul 50", la o adancime de 120 m, are o latime de 20 m, o inaltime de 14 m si o lungime de mai multe sute de metri.