SUCEAVA » Panaci » Pensiunea ELENA » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Pensiunea ELENA din Panaci.

Manastirea Piatra Taieturii

Inițial pe locul actualei mănăstiri a fost un schit cu hramul Nașterea Maicii Domnului.
Piatra de temelie a fost pusă în anul 1933 de catre preotul Iosif Achirilei, ctitorul acestui așezământ, pe locul proprietății familiei sale.

Mormântul său se află astăzi în naosul bisericii mari acoperit de o lespede de marmură. Schitul a fost sfințit la 8 septembrie 1933, de către Mitropolitul Bucovinei, Nectarie Cotlarciuc.
Prin Decretul 410/1959 schitul a fost desființat, în anul 1962 fiind chiar demolat.

Iezerul Calimanilor

Rezervatia naturala aflata in Muntii Calimani, la poalele Varfului Rachitis are o suprafata de 322 ha, si reprezinta un lac de baraj natural `Izerul Calimanilor``si zona limitrofa, cu o vegetatie de arbusti de jneapan (pinus mugo) sau ienupar (din genul Juniperus sibirica); cu specii floristice rare, printre care si bujorul de munte (rhododendron) cunoscut si sub numele de smardar, precum si specii faunistice de mamifere, pasari, insecte, reptile si batracieni, specifice Carpatilor Orientali.

Smardarul, denumirea populara a bujorului de munte, creste spontan in tufe pitice in zona alpina. Fiind o planta care creste in conditii climaterice si de relief foarte specifice, el nu tolereaza transplantari, lucru care face imposibila introducerea acestuia in gradini.

Frumusetea florilor sale - care emana un miros si o aroma asemanatoare visinelor - si care apar de obicei pe la sfarsitul lunii iunie si la inceputul lunii iulie, si raritatea sa, face ca smardarul sa fie o planta ocrotita si protejata ca atare in perimetrul Parcurilor Nationale Bucegi si Calimani.

Smardarul este peren si isi pastreaza frunzele verzi tot timpul anului.
Un alt nume popular este cel de "cocozar".

Muntii Calimani

Munții Călimani, sunt parte integrantă a Carpaților Orientali fiind, precum tot lanțul carpatic, munți tineri, de încrețire, formați în orogeneza alpino-carpato-himalayană, acum aproximativ 70 - 85 de milioane de ani.

Munții Călimani sunt de origine vulcanică, cel mai înalt vârf al lor fiind, cu 2100 m, Vârful Pietrosul Călimanilor.

Munții Călimani aparțin lanțului vulcanic ce căptușește latura internă a Carpaților Orientali, situat în zona de contact a munților de încrețire cu marile depresiuni de prăbușire ale Transilvaniei și Pannoniei.

Călimanul (inclusiv Gurghiu și Harghita) se încadrează în grupa sudică a celor mai tineri munți din România, cu cratere stinse acum circa 1,8 - 5 milioane de ani (Cuaternarul inferior), care s-au format în Pliocenul superior (finele Neogenului-Terțiar).

Parcul National Calimani

In data de 28 iunie 2013, de Ziua Parcului National Calimani, In comuna Şaru Dornei, a fost inaugurat <>bCentrul de vizitare a Parcului Calimani, care va funcţiona şi ca sediu al Administraţiei Parcului.

Evenimentul, petrecut la finele saptamanii trecute, a beneficiat de prezenţa a numeroase oficialitaţi locale, judeţene şi naţionale cum ar fi: Ministrul secretar de stat In cadrul Ministerului Mediului şi Schimbarilor Climatice, suceveanul Gelu Puiu, Florian Popa, director adjunct al Regiei Naţionale a Padurilor (RNP), directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovastru, şeful serviciului Arii Protejate Romsilva – Dragos Mihai.

Rezervatia ``Tinovul Mare``

Rezervația naturalã `` Tinovul Mare`` (36 ha - categ. Iv Iucn), situatã între comunele Saru Dornei si Panaci, în apropierea șoselei principale, se aflã în custodia Administrației Parcului Național Cãlimani si reprezintã o mlaștinã oligotrofã, cu un specific natural similar Tinovului Mare din Poaiana Stampei.

În conditiile de mlaștinã oligotrofã se dezvoltã o vegetație sãrãcãcioasã, cu aroborete de pin, molid și mesteacãn pitic alcãtuind un peisaj specific tundrei siberiene.