BIHOR » Oradea » Hotelul SILEVER HOTEL CONFERENCE & SPA » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Hotelul SILEVER HOTEL CONFERENCE & SPA din Oradea.

Baile Felix

Baile Felix este o localitate si statiune balneo-climatica in judetul Bihor, Transilvania, Romania.
Localitatea este administrata ca parte din comuna Sanmartin. Baile Felix se afla la 8 km de municipiul Oradea, situate la sudul acestuia.

Este cea mai mare stațiune balneara cu regim permanent din Romania, situandu-se pe locul doi, dupa litoralul Marii Negre, in privința numarului locurilor de cazare din Romania.

Facilitatile existente in aceasta statiune permit tratarea cu succes a reumatismului si afectiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalatii pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, impachetari cu parafina si alte operatiuni specifice tratamentelor balneare.
Statiunea Baile Felix permite si efectuarea unui turism de relaxare.

Se afla doar la 8 km de Oradea.
Temperatura apelor termale este intre 20-49 grade Celsius.
Datorita conrinutului ridicat de saruri minerale, medicii internisti recomanda pacientilor tratamentele sau curele cu ape din bai.
Prin reteaua de hoteluri, Baile Felix ofera 7000 de locuri de cazare, precum si bazine de inot, stranduri in aer liber sau acoperite si aer curat. Datorita climei blande, in lacurile statiunii traiesc nuferi subtropicali.

Datorita acestor ape termale si a numarului mare de turistii care vin an de an in statiunea Baile Felix, s-a dezvoltat si sistemul de cazare privat.
Construirea unui numar mare de pensiuni este dovada ca statiunea este foarte bine cunoascuta de catre turisti, atat in Romania cat si in strainatate.

Biserica cu Luna

Biserica cu Luna, cunoscuta si sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserica crestin-ortodoxa aflata in Oradea, construita intre anii 1784-1790.

A fost denumita astfel datorita unui mecanism unic in Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune in miscare o sfera cu diametrul de 3 m, de forma lunii, vopsita jumatate in negru, jumatate in auriu.

Aceasta sfera se deplaseaza dupa mișcarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului si arata, prin rotirea sa, toate fazele Luni.

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea reprezinta un monument arhitectonic din Romania, una dintre putinele cetati utilizate si in prezent. Se spune despre cetate ca nu putea fi cucerita din cauza vastelor retele subterane de legaturi cu exterioru. Santul cu apa al cetatii era umplut in caz de asediu cu apa termala (prin aductiuni) din paraul Peta.

In prezent, in incinta cetii fiinteaza Facultatea de Arte Vizuale a Universitatii din Oradea.

Mentionand functiunea de avanpost al Transilvaniei, calatorul turc plaseaza cetatea la o lovitura de tun de malul Crisului, la campie, avand forma unui pentagon, „cladire solida si pompoasa”.

Santul cetatii avea o latime de 120 de picioare si „afunzime” ca o mare, fiind umplut cu apa de Cris. Circumferinta cetatii avea 2 500 de pasi. Existau cinci bastioane prevazute cu tunuri, care erau acoperite cu „paturi” de culoare rosie. Nu se putea comunica intre bastioane ca in cazul altor cetati.

Fiecare bastion avea o poarta proprie, capitan si santinele. Avand forma unui triunghi, bastioanele aveau cupole din piatra, folosite ca puncte de observare.

Zidul cetatii avea 40 de „rifi” inaltime (circa 10 metri) si 10 latime (circa 2,50 metri), fiind construit din piatra solida, pe care s-a „aruncat” un val de pamant in forma unui damb. Incepand de la bastionul de est, de jur imprejur, zidul cetatii era incins cu un brau din piatra cioplita.

La poarta se afla un orologiu. In cetate erau 10 pravalii, 150 de case mai mici din piatra, o camera pentru soldati, trei mori si o temnita „afundata ca un iad”. Palatul princiar masura 1 500 de pasi in perimetru avand cinci turnuri dintre care doua lucrate din „ceramica rosie".

Trei turnuri slujeau drept magazii pentru munitie, aici locuind aga ienicerilor. Palatul avea patru porti din care numai una era folosita. Biserica din interior a fost transformata in geamie.

Sub administratia turceasca, atat cetatea, cat si orasul au fost reconstruite. Un amanunt interesant este faptul ca turcii au rebotezat bastioanele cetatii: Cingene tabyası (bastionul Tiganilor = actualul bastion Ciunt), Koperdan tabyası (bastionul Auriu), Yuram tabyası (bastionul Craisor), Kukuk tabyası (bastionul Bethlen) si Aga tabyası (bastionul Rosu).

Gradina Zoologica

Grădina zoological a fost înființată în anul 1960 și se întindea pe o suprafață de 37.000 mp.În anul 2010, Consiliul Local al Municipiului Oradea a alocat încă 37.000 mp de teren pentru extinderea Grădinii zoologice.

Muzeul Episcopiei Romano-Catolice

Muzeul expune exemplare de carte rara, arta decorativa si arta plastica.

Muzeul Memorial Ady Endre

Micul muzeu din parcul Traian a fost înființat în anul 1957 în fostul local Mülleráj. În fața muzeului se află statuia lui Ady Endre.

Pe acest postament înainte se afla statuia de bronz "Ridicarea în ceruri a Mariei" care, la ora actuală se află în grădina bisericii romano-catolice din Olosig.

Muzeul Tarii Crisurilor

Muzeul Țării Crișurilor muzeu de artă și știință, situat în municipiul Oradea.
A fost inaugurat pe 17 ianuarie 1971, în clădirea restaurată a Palatului Baroc (sau Palatul Episcopal).

Este situat în zona nord-vestică a orașului din imediata apropiere a parcului de pe strada Ștrandului, unde pe vremuri exista tradiționalul Obor al Oradiei.

Palatul Apollo

Palatul Apollo este un palat situat în Oradea, la intersecția străzii Republicii cu Mihai Eminescu. A fost construit între anii 1912 și 1914, fiind opera arhitectului orădean Rimanoczy Kalman jr.

Palatul Moskovits

Edificiul al carui proiect din 1905 ii apartine arhitectului Rimanoczy Kalman jr. este unul dintre cele mai frumoase exemple ale stilului secession.

Zona centrala a fatadei dinspre strada Republicii prezinta o tratare pe verticala, fireasca si intuitiva parca, din punct de vedere al succesiunii elementelor compozitionale si decorative, ceea ce induce o placuta senzatie de confort.

O abordare aparte o detine coltul. Acesta este circular, cu un acoperis elipsoidal avand decoratii de tabla profilata cu linii sinuoase si volute cu decoratii vegetale. Bovindoul central sustinut de o consola masiva se termina cu un balcon inchis de o broderie florala din fier forjat.

Spatiul balconului este marit de scobitura inalta in corpul cladirii, in zona concavitatii motivul central al compozitiei desfasurandu-se in toata splendoarea sa. Acest motiv central este un cap de femeie ce iese dintr-un hatis de frunze, flori si ramuri.

Palatul Ullmann

Cladire construita in stilul secession-ului vienez, se presupune a fi fost proiectata de arh. Lobl Ferenc si terminata in anul 1913.
Cladirea e formata din subsol, un parter inalt, mezanin si trei etaje care se dezvolta in jurul unei curti interioare. Ultimul etaj este mansardat, acoperit fiind de un acoperis foarte inalt.

In planul fatadei se remarca simetria fata de axul central, frumoasa proportionare a traveelor, atat pe orizontal cat si pe vertical.

Decoratia, reprezentativa pentru secession-ul vienez se reduce la medalioane de stuc, butoni de caramida, feronerie, vitralii si basorelieful de ceramica, executat in atelierul Zsolnay, cu smalt metalifer de culoarea bronzului reprezentand “Menora” pazita de doi lei.

Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea.
Palatul, aflat la adresa str. Independentei Nr.1, a fost construit intre 1907-1908 de arhitectii oradeni Marcell Komor si Dezső Jakob, in stil secession.
Antreprenorul lucrarii a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei cladiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sala ce gazduia manifestarile culturale si politice.

Cladirea este de colt, cu parter inalt si patru etaje, format din doua corpuri intre care se gaseste un pasaj vitrat cu acces spre str. Independentei, Piata Unirii si str. Vasile Alecsandri.
Fatada principala dinspre Piata Unirii este asimetrica, fiind formata din doua corpuri mari, inegale, ce releva cel mai bine stilul secession. Fatada corpului din str. Independentei este mai ordonata si sobra.

Motivul central il reprezinta un corp iesit, impartit in doua registre, care se termina in atic trilobat, avand un vitraliu in timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblema a ansamblului, a fost executat In 1909, in atelierul oradean Neumann K.

Palatul Vulturul Negru este cea mai importanta cladire a stilului sau, din Oradea.
Cladirea este multifunctionala, cuprinzand, la vremea inaugurarii, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate In trei corpuri asimetrice. In prezent, in cladire functioneaza un hotel, un cinematograf, o banca, si mai multe cluburi, cafenele si restaurante, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradiei.

Piata Unirii

Piaţa Sf.Ladislau de odinioară a primit numele actual de Piaţa Unirii între cele doua războaie mondiale.

Aici se află clădirea Primăriei, Palatul episcopal greco-catolic, Biserica cu lună, Palatul Vulturul Negru, Biserica ortodoxă Sf.Ierarh Nicolae şi biserica Sf.Ladislau. În centrul pieţei a fost a fost amplasată din anul 1924 statuia regelui Ferdinand I, făuritorul României Mari.

În prezent aici se află statuia lui Mihai Viteazul, locul unde, an de an, cetăţenii şi autorităţile oraşului îşi aduc omagiile eroilor neamului.

Sirul Canonicilor

Sirul canonicilor este un monument de arhitectura baroca in Oradea. Este compus din 57 de arcade care constituie un coridor lung de peste 250 de metri unind 10 cladiri.

A fost construit in perioada 1758-1875, dupa proiectul arhitectului F.A. Hillebrandt. Pana in 1780 au fost ridicate primele 7 din cele 10 cladiri, alte doua cladiri au fost terminate in 1863, iar cea de-a zecea a fost finalizata in 1875, la mai mult de 100 de ani de la initierea constructiei primei cladiri.

In faza initiala in cadrul complexului de cladiri fusese inclus si un seminar teologic romano-catolic, care insa nu a mai fost construit aici.

Impreuna cu Bazilica Romano-Catolica si Palatul Episcopal, constituie Complexul Baroc din Oradea.

Teatrul de stat

Teatrul de Stat, construit în 1899-1900, funcţionează azi cu două secţii, română şi maghiară.

Activitatea teatrală a debutat după revoluţia din 1848, prin trupa orădeană de limbă maghiară, fără a avea însă un caracter stabil. Constructia Teatrului începe în 1899 şi este terminată...