MARAMURES » Ieud » Pensiunea ILEANA » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Pensiunea ILEANA din Ieud.

Biserica din Deal

Biserica veche din deal de la Ieud a fost construita de familia nobila locala Balea la inceputul secolului al XVII-lea. Biserica datatå din a doua decada a secolului al XVII-lea, fiind cu un secol mai veche decat biserica de lemn din ses, a doua biserica de lemn din sat si una dintre cele mai vechi pastrate in Maramures.

In austeritatea ei exterioara, incalzita in interior de cioplitura consolelor si de culorile vii ale picturii murale, biserica de lemn din Ieud Deal reprezinta un varf al artei si tehnicii de a construi biserici de lemn in Maramures.

Valoarea ei este dublata de un ansamblu pictural de cea mai buna calitate, cea mai reprezentativa opera a cunoscutului zugrav itinerant local Alexandru Ponehalschi.

Biserica a fost inclusa in 1999 de UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu cultural mondial, impreuna cu alte sapte biserici de lemn din Maramures.

Biserica din Vale

A doua biserica de lemn din Ieud, din ses sau din vale, a fost construita dupa documente de arhiva in 1712, sau dupa traditie in 1717.
Interiorul a fost decorat in stil bizantin in 1765 de catre pictorul Alexandru Ponehalschi. Lacasul arehramul Nasterea Maicii Domnului si figureaza pe lista monumentelor istorice.

A fost inaltata in 1718, dupa ultima invazie tatara, fiind restaurata in 1962. Este una dintre cele mai mari constructii de lemn din Romania. Denumita si „catedrala de lemn”, prin monumentalitate si armonia proportiilor este, poate, cea mai frumoasa biserica de lemn din Maramures.

Absida altarului de forma poligonala este decrosata, naosul dreptunghiular are o bolta semicilindrica suprainaltata.

Peste pronaosul tavanit se inalta turnul, cu o silueta zvelta si o inaltime apreciabila. Acoperisul este foarte inalt si abrupt, cu poala dubla.
Pictura interioara, realizata in 1841, este aproape in intregime stearsa. In interior se pastreaza o foarte frumoasa si valoroasa colectie de icoane pe sticla din Nicula si din alte centre de zugravi din Transilvania.

Complex moara, piva si valtoare

Aproape in capatul satului, inainte de noua biserica de lemn, pe o straduta ingusta peste apa se afla o gospodarie unde poate fi vizitat un complex mecanic inca functional cu moara, piva si valtoare.

Muzeul etnografic al Familiei Ples

Amenajat intr-o fosta gospodarie taraneasca, la baza dealului pe care se afla cea mai veche biserica de lemn din maramures, muzeul cuprinde o colectie de obiecte de port popular si unelte specifice acestei zone.