MEHEDINTI » Dubova » Pensiunea BELLAVISTA » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Pensiunea BELLAVISTA din Dubova.

Cetatea Tri-Kule

Cetatea Tri Kule ale carei ruine (doua turnuri) se pot observa in prezent in apropierea localitatii Svinita. Cetatea a fost inundata in vederea amenajarii lacului de acumulare Portile de Fier I.

Cel de al treilea turn este in prezent acoperit de apa, fiind vizibil numai in perioadele in care debitul Dunari inregistreaza valori scazute. A fost construita in secolul al XV-lea cu scopul de a opri detenta otomana spre vest.

Chipul lui Decebal

Statuia regelui dac Decebal este o statuie inalta de 55 m, aflata pe malul stancos al Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova, Romania. Statuia il reprezinta pe Decebal, ultimul rege al Daciei si este sculptata intr-o stanca. Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa.

Omul de afaceri si istoricul protocronist Iosif Constantin Dragan a fost cel care promovat si finantat ideea acestei lucrari efectuate in perioada 1994 - 2004.

Chiar in fata statuii, dar pe malul sarbesc, se gaseste de aproape 2000 ani o placa memoriala antica ("Tabula Traiana"), avand 4 metri lungime si 1,75 metri inaltime, monument ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac in anul 105, dar si finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

Sub capul lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina, sapata si ea in stanca: "DECEBAL REX - DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal - facuta de Dragan").

Manastirea Mraconia

Manastirea Mraconia a fost ridicata pe Valea Mraconiei si de la ridicarea ei in anul 1523 a cunoscut o serie de transformari de-a lungul secolelor pana la forma si amplasearea actuala.

In timpul razboiului ruso-austro-turc manastirea a fost distrusa. In anul 1931 se incepea reconstructia manastirii dar ruinele au fost acoperite de apele Dunarii in urma construirii barajului de la Portile Fier I.

Pestera Ponicova

Pestera Ponicova este cea mai mare pestera din Defileul Dunarii. Galeriile sale insumează 1.660 m strabatand Ciucaru Mare si iesind in Dunare.

Este accesibila de pe uscat sau de pe Dunare cu barca. La intrarea in pestera Ponicova, paraul cu acelasi nume creeaza niste chei scurte si salbatice si un pod natural lung de circa 25 m si inalt de 6 - 8 m.

Pestera Veterani

Un alt obiectiv de atractie turistica in zona Dubova il reprezinta Pestera Veterani, unde intrarea este accesibila doar cu barca pe Dunare.

Nu are dimensiuni mari, este foarte usor de vizitat, iar din antichitate pana in evul mediu a fost folosita in scopuri militare.

Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici

Cazanele sunt un sector din defileul Dunarii la trecerea prin Muntii Carpati. Au o lungime de circa 9 de km. In unele locuri Dunarea se ingusteaza pana la 230 m, ingreunand navigatia.
Fluviul este marginit de pereti verticali, stancosi. Adancimi maxime de circa 75 m. In sectorul Cazanelor viteza de scurgere a apei depaseste 5 m/s.

Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, incadrandu-se intre masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul Romaniei) si Veliki Strbac (Serbia).

La baza peretelui de calcar ce flancheaza această portiune a Cazanelor Mari exista doua cavitati: pesterile Gura Ponicovei si Veterani.

Cazanele Mici se intind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind pozitionate intre masivele Ciucarul Mic (Romania) si Mali Strbac (Serbia).

Cazanele Dunarii si masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Portile de Fier.
Aproape de golful Mraconia, se poate observa, sapat in stanca, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal avand dimensiunile 40 m - inaltime si 25 m - latime.