PRAHOVA » Busteni » Pensiunea APARTAMENT LUXOR BUSTENI » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Pensiunea APARTAMENT LUXOR BUSTENI din Busteni.

Casa memoriala Cezar Petrescu

Casa memoriala Cezar Petrescu din Busteni, cladire monument istoric construit intre anii 1914-1918 ce adaposteste o impresionanta biblioteca si mai multe obiecte ce au apartinut romancierului.

Cascada Urlatoarea

Cascada Urlatoarea este o cascada formata de paraul Urlatoarea, in apropierea orasului Busteni, Romania, aflata la altitudinea de 1100m, in apropierea traseului turistic care duce din Busteni spre Platoul Bucegi pe Valea Jepilor. Se poate ajunge si din localitatea Poiana Tapului.

In afara principalei caderi de apa (15 metri), exista si alte caderi de apa mai mici, desfasurate pe cateva zeci de metri mai sus, pe cele doua paraie, Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica.

Manastirea Caraiman

Manastirea Caraiman a fost infiintata in anul 1998 la initiativa preacuviosului parinte Gherontie Puiu. Pe data de 30 octombrie 1998 i se atribuie arhiepiscopiei Bucurestilor, respective Schitului Caraiman, prin Hotararea Consiliului Local Busteni nr. 64, o suprafata de 13 000 mp, in vederea ridicarii constructiilor necesare desfasurarii vietii monahale.

Suprafata a fost suplimentata ulterior cu 4500 mp in anul 2001 si 6000 mp in anul 2002, insumand o suprafata totala de 23 500 mp, avand incadrare juridica de concesiune.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Busteni este situat in cartierul Zamora, pe strada cu acelasi nume. Cladirea castelului, ale carei lucrari de constructie au fost finalizate in 1911, a fost realizata de arhitectul Grigore Cerchez la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Cladirea a apartinut familiei Cantacuzino pana la nationalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adaposteste astazi un muzeu.

Ansamblul castelului este format din 4 corpuri.
Pavilionul central are o suprafata la sol de 1.200,30 m2 si 3.148,02 m2 in total (demisol, parter si etaj) si este construit dintr-o fundatie de beton, pereti de piatra cioplita si acoperis din tigla. Pavilion de serviciu are parter si etaj, pentru o suprafata totala de 403,80 m2. Vila administrativa are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp il reprezinta capela.

In pavilionul central se gaseste o colectie de heraldica reprezentand blazoanele familiilor inrudite prin alianta cu familia Cantacuzino, precum si portrete ale membrilor familiei din ramura munteana. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatra sau fier forjat, seminee cu piatra alba si ornamente din mozaic.

In perioada in care cladirea a servit ca sanatoriu, peretii au fost vopsiti uniform. Dupa retrocedare, a inceput un proces de restaurare a picturilor originale.

Sfinxul

Sfinxul din Muntii Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2.216 m altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorata asemanarii sale cu un cap uman, mai exact cu asemanarea Sfinxului Egiptean, formarea lui fiind datorata eroziunii eoliene (vantului).

Format dintr-ul bloc mare de piatra ce a capatat forma de astazi intr-un timp foarte indelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi masoara 8 metri in inaltime si 12 metri in latime.

Din punct de vedere istoric si chiar mistic, Sfinxul este reprezentarea unei divinitati supreme din timpuri pelasge.
Aspectul sau omenesc este asociat cu o expresie de suveranitate si putere, acest lucru fiind evidentiat prin fata proportionata, buze severe si barbia voluntara.
Pelasgii au fost anteriori grecilor, triburile lor au fost raspandite mai ales in zona Marii Egee.

Multi istorici merg pana acolo incat spun ca Marele Sfinx de la Giza, Egipt, este o copie a celui de pe platforma Bucegilor. Acest lucru se bazeaza pe niste asemanari care sunt mai mult sau mai putin intamplatoare, cum ar fi faptul ca Sfinxul din Bucegi are aceeasi inaltime cu cel egiptean, de la Gizeh.

Asemanarea sa cu un Sfinx (daca este privit din anumite unghiuri, marcate in jurul sau), cat si legendele si istoria locului, au facut ca aceasta formatiune geologica sa devina o atractie turistica importanta.

Telecabina Busteni - Babele

Telecabina Busteni-Babele este o telecabina din Romania care leaga orasul Busteni de platoul Bucegilor, mai exact de cabana Babele.

Este deosebit de utila turistilor care anual, in sezonul de vara, incearca sa ajunga cat mai devreme la Babele, la Crucea Eroilor Neamului (Crucea Caraiman) sau la Varful Omu.

Varful Caraiman

Varful Caraiman este un varf muntos din Muntii Bucegi, cu altitudinea de 2.384 m.

Este vizibil de pe creasta Pietrei Mari, precum si de pe Valea Prahovei, sau de pe creasta Bucegilor, fiind usor de recunoscut prin crucea asezata pe unul din versantii sai.

Crucea Eroilor Neamului de la baza Varfului Caraiman a fost ridicata la initiativa Reginei Maria, intre anii 1926 si 1928 in memoria ostasilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial in luptele impotriva armatei germane pentru redobandirea Transilvaniei.

Este ridicata la altitudinea de 2 291 m si are o inaltime de 28 m, iar cele două brate, cate 7 m. Este montata pe un soclu inalt de 7,5 m, din beton armat placat cu piatra, in interiorul caruia este instalat generatorul ce alimentează cele 120 de becuri electrice de 500 W de pe conturul crucii. Inaugurarea a avut loc la 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci.

In apropiere de Varful Caraiman se gaseste si Cabana Caraiman, poarta de acces catre platoul Bucegilor dinspre Jepii Mici.