BUCURESTI » Bucuresti - Sectorul 1 » Hotelul UNIVERSITATE REZIDENCE » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Hotelul UNIVERSITATE REZIDENCE din Bucuresti - Sectorul 1.

Atheneul Roman

Ateneul Roman este o sala de concerte din Bucuresti, situata pe Calea Victoriei, in Piata George Enescu (in partea nordica a Pietei Palatului).

Cladirea, care este realizata intr-o combinatie de stil neoclasic cu stil eclectic, a fost construita intre 1886 si 1888, dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron. In prezent, adaposteste si sediul Filarmonicii „George Enescu”.

Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul National de Arta al Romaniei, este cel mai important muzeu de arta din tara. Functioneaza in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor. Muzeul a fost infiintat in 1948 in fostul Palat Regal din Capitala.

Muzeul National de Arta din Bucuresti are in patrimoniul sau una dintre cele mai mari colectii de picturi din Romania.
El a fost infiintat in anul 1948, avand o colectie importanta a regelui Carol I, aflata initial la Castelul Peles de la Sinaia precum si in alte saloane ale resedintelor regale romane.

O alta parte a exponatelor a fost adusa de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, din alte muzee bucurestene cum a fost Anastase Simu (infiintat in anul 1910), Dr. Ioan si Nicolae Kalinderu (inaugurat in anul 1909) precum si din colectii particulare.
Pe langa aceste exponate, s-a atras si fondul muzeal din colectia primului muzeu de arta din Bucuresti, infiintat in anul 1836 in cladirea unei scoli a Manastirii Sfantul Sava la initiativa pictorului Carol Valenstein.

Incepand din anul 1948, Muzeul National de Arta ocupa cladirea fostului Palat Regal din Bucuresti construit in anul 1937.

Astazi, muzeul are spre expunere peste 70.000 de exponate separate in doua directii principale: Galeria Nationala, ce are in componenta lucrarile celor mai buni pictori romani (Ion Andreescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu) si Galeria de Arta Europeana.

Muzeul National de Istorie a Romaniei

Muzeul National de Istorie a Romaniei este cel mai important muzeu al statului roman. Detine obiecte cu valoare istorica descoperite pe teritoriul actual al Romaniei din timpuri preistorice si pana in perioada contemporana.

Muzeul a fost infiintat in anul 1970, cu scopul de a ilustra evolutiile culturale inregistrate de-a lungul tuturor epocilor istorice in spatiul geografic al Romaniei de azi. Sediul sau este Palatul Postelor de pe Calea Victoriei.

Este cel mai important muzeu de istorie si arheologie din Romania, atat prin marime (suprafata desfasurata) cat si prin patrimoniu.
Este, de asemenea, unul dintre cei mai importanti actori ai arheologiei romanesti. contemporane si lider al arheologiei preventive (notiune care se refera la sapaturile arheologice asociate unor investitii, pentru prevenirea distrugerii de patrimoniu istoric).

Parcul Cismigiu

In 1779, domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ipsilanti a poruncit construirea a doua cismele in Bucuresti. Prima cismea s-a facut pe locul unde este astazi gradina dinspre strada Stirbei Voda.

Balta aparuta era un focar de infectie in mijlocul orasului. In vecinatatea acestei cismele si-a ridicat o resedinta Dumitru Siulgi-basa, seful lucrarilor peste cismelele orasului, numit si "marele cismigiu".

El avea ca principala insarcinare supravegherea curgerii apelor. Treptat, in folclorul urban "lacul lui Dura Negutatorul" dispare din toponimie si apare acela al "Cismigiului". Orasul nu s-a extins foarte mult catre Vest din cauza inundatiilor aproape anuale care umflau lacul Cismigiu (nivelul sau crestea pana la Cercul Militar de astazi).

In 1830, generalul Pavel Kiseleff a dispus secarea baltii si transformarea terenului intr-o gradina publica. Lucrul acesta se petrece abia in timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, in 1847, cand a fost chemat gradinarul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Gradinilor Imperiale din Viena, si insarcinat cu transformarea terenului insalubru intr-o frumoasa gradina. Mayer a fost ajutat de gradinarul Franz Harer.

Dupa abdicarea lui Gh. Bibescu din 1848, noul domnitor, Barbu Stirbei, hotaraste sa se sape un helesteu si un canal de legatura cu Dambovita. Cel mai important an pentru transformarea gradinii a fost 1852.

Pentru prima data s-a facut imprejmuirea cu uluci, s-au montat o suta de "canapele" (lavite) fara rezematoare, din lemn de stejar si lungi de un stanjen.

Lucrarile de infrumusetare s-au incheiat in 1854, cand s-a facut si inaugurarea oficiala a gradinii Cismigiu. In 1856, o parte a lacului a secat datorita pantofarilor dimprejur ce aruncasera aici resturile de materiale specifice meseriei lor.

In iarna anului 1883, lacul din gradina a inghetat si s-au organizat concursuri pe gheata. Primaria orasului a cumparat un teren din fosta gradina a familei Cretulescu, marind astfel suprafata gradinii Cismigiu cu 15.000 de metri patrati.

Au fost aduse lebede si pelicani. In partea dinspre Schitu Magureanu s-a amenajat in 1943 Rotonda scriitorilor, unde sunt expuse busturile marilor scriitori romani: Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Cosbuc, Stefan Octavian Iosif, Ion Creanga, Alexandru Vlahuta, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Nicolae Balcescu si Vasile Alecsandri.

Pe o alta alee se gaseste monumentul de marmura pentru cinstirea soldatilor francezi din primul razboi mondial. Alte monumente ale gradinii: bustul Maica Smara, Gheorghe Panu, Izvorul Sissi Stefanidi.

In Gradina Cismigiului exista un loc special, La Cetate, unde se afla ruinele unei manastiri construite de logofatul Vacarescu in 1756, din incinta careia pornea un tunel secret care lega Palatul Cretulescu de malul plin de ascunzisuri al Dambovitei.

Teatrul Nottara

Teatrul fost infiintat in 1947, avand denumirea Teatrul Armatei. Numele marelui actor roman Constantin Nottara (1859-1935) l-a primit mai tarziu. In fruntea teatrului se afla atunci actorul George Vraca, nume de prestigiu al scenei romanesti. In 1964, dupa moartea lui Vraca, al carui ultim rol a fost Richard al III-lea, la directia teatrului a fost numit dramaturgul Horia Lovinescu.

Incepand cu directoratele Vraca si Lovinescu, Teatrul Nottara s-a definit ca teatru de repertoriu, cu personalitate distincta in peisajul artistic romanesc. Datorita valorii echipei sale, Teatrul Nottara a reusit sa atraga un public fidel.

Fara a-si nega o clipa caracterul popular, teatrul a reusit sa mentina intre cele 320 de titluri din dramaturgia romana si universala, propuse in peste 50 de ani de existenta, un echilibru benefic intre divertisment si tematica filosofica, intre rasul eliberator si gravitatea problemelor esentiale.

In peste doua decenii legate de prezenta lui Horia Lovinescu, Teatrul Nottara si-a ridicat stacheta ofertelor si a facut propuneri incitante in scopul unei deschideri culturale, prin innoire problematica si estetica, mentinand in mod constant audienta publicului.

A acordat o atentie deosebita marelui repertoriu universal, consemnand in istoria sa montari de referinta, cu texte de Shakespeare, Molière, Ibsen, Cehov, Gorki, Dostoievski, Albee, O’Neill, Pirandello, Garcia Lorca, G. B. Shaw si altii.

Tot aici au fost abordate pagini relevante ale dramaturgiei clasice romanesti (Alecsandri, Caragiale, Camil Petrescu, Mircea Stefanescu s.a.).

Au avut loc si premierele absolute ale majoritatii pieselor lui Horia Lovinescu. Au fost jucate creatiile celor mai importanti autori rommani, fiind lansati si numerosi dramaturgi contemporani.

Teatrul Nottara, condus in prezent de cunoscutul actor de teatru si film Mircea Diaconu, este o institutie publica de cultura, aflata sub autoritatea Bucuresti si functioneaza ca o companie permanenta, cu un colectiv artistic de 42 de actori angajati si cu o echipa tehnica si administrativa de circa 100 de membri.

In fiecare stagiune ruleaza un repertoriu cu cel putin 15 titluri, atat la Sala Magheru "Horia Lovinescu", scena italiana cu o capacitate de 485 locuri (dimensiuni: 8,5 x 11 m), cat si la Sala Studio "George Constantin", un spatiu elegant si functional cu maximum 99 locuri (dimensiuni: 6,5 x 6,5 m).

Teatrul Odeon

Teatrul Odeon este un teatru din Bucuresti, situat pe Calea Victoriei.

Initial, teatrul s-a numit Teatrul Muncitoresc C.F.R. Giulesti si a fost fondat pe 1 iulie 1946. In 1974 Sala Comedia a Teatrului National devine Sala Majestic a Teatrului Giulesti.

Dupa 1990, Teatrul Giulesti devine Teatrul Odeon.