MARAMURES » Borsa » Casa de vacanta VICA » Obiective Turistice

Obiective turistice in apropiere la Casa de vacanta VICA din Borsa.

Biserica de Lemn

Biserica de lemn din Borșa din Jos, orașul Borșa, județul Maramureș, datează din anul 1700.
Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice

Cascada Cailor

Cascada Cailor este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa Complex, in partea de NE a Muntilor Rodnei.

Apa adunata intr-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, in mai multe trepte, rezultand cea mai mare cascada din Romania.
Se afla la altitudinea de 1300 m iar caderea de apa este de 90 metri.
Cascada este accesibila din mai multe directii, dinspre Borsa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai inalte ale Muntilor Rodnei.

Manastirea Moisei

Manastirea Moisei este o manastire ortodoxa din Romania situata in comuna Moisei, judetul Maramures.

Localitatea Moisei a facut parte din domeniul lui Bogdan, voievod al Maramuresului, domn intemeietor al Moldovei independente si al dinastiei Musatinilor.

In padurile Moiseiului s-au nevoit calugari inca de prin secolul al XV-lea. In secolul al XVI-lea a luat fiinta o modesta sihastrie din care a evoluat Manastirea Moisei, asa cum s-au petrecut lucrurile cu multe manastiri de pe pamantul romanesc.
In 1599, calugarii de aici au ridicat biserica veche, care se pastreaza si astazi.

Dintre calugarii de atunci se pastreaza numai numele unuia, monahul Iosif, scris pe o barna de pe peretii bisericii vechi.
Pentru a feri manastirea de influente straine sau de acapararea de catre alte culte, calugarii au pus-o sub ocrotirea puternicei manastiri a Sfantului Stefan cel Mare de la Putna, ca metoc al acesteia timp de aproape 100 de ani.

Monumentul Eroilor Moisei

In memoria celor ucisi de trupele horthyste, sculptorul Vida Geza a ridicat in 1966 un ansamblu de 12 figurine de lemn, dintre care 10 reprezinta masti traditionale maramuresene iar celelalte 2 reprezinta chipuri umane.
Din cauza climei umede din zona, lemnul s-a deteriorat si a inceput sa se fisureze, asa ca artistul a refacut monumentul din piatra.

Monumentul este completat cu o placa comemorativa, in care este sapat textul: "S-a ridicat acest monument in memoria celor 29 de patrioti romani ucisi miseleste de hortisti la 14 Octombrie 1944. Glorie si vesnica recunostinta patriotilor care s-au jertfit pentru libertatea Romaniei."

Pentru a ajunge la monumentul amplasat pe o colina, trebuie urcate 44 de trepte, un numar ce simbolizeaza anul in care a avut locul unul dintre cele mai violente masacre antiromanesti.

Varful Pietrosu

Varful Pietrosu este cel mai inalt pisc muntos din Muntii Rodnei cu 2.303 metri.
De asemenea, este cel mai inalt varf din intregul lant al Carpatilor Orientali, fiind impartit intre judetele Maramures si Bistrita Nasaud.