Cazare » Blog

Impreuna promovam Romania - Cheile Turzii

Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Conține peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă.

Rezervatia naturala Cheile Turzii prezinta o larga varietate a formelor de relief carstic, intre cele mai cunoscute pesteri, atat in bibliografia de specialitate, cat si in randul turistilor se numara: Cetateaua Mare, Cetateaua Mica, Pestera Feciorilor, Pestera Hornarilor, Pestera Morarilor, Pestera Calastur, Pestera lui Anton.

Citeste tot articolul...
Obiceiuri si traditii romanesti de Paste

Ouale rosii

Cel mai raspandit obicei crestin de Paste este vopsirea de oua rosii. Acestea sunt nelipsite de pe masa copioasa din prima zi a acestei sarbatori si face deliciul celor mici, care abia asteapta sa le ciocneasca.

Desi inainte nu se accepta ca oule sa aiba alta culoare in afara de cea rosie, acum lucrurile s-au mai schimbat, iar mamele si copiii le coloreaza cu verde, galben sau albastru.

Exista mai multe legende legate de obiceiul vopsirii oualor in cultura romaneasca. Cea mai populara dintre ele spune ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea au fost inrosite de sangele care picura din ranile lui Iisus.

 

Lumina sfanta

In noaptea de Inviere, credinciosii sunt incurajati sa mearga la biserica si sa ia lumina. Ei trebuie sa aduca de acasa o lumanare,  pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate parintele din altar. Lumina este simbolul Invierii.

Cele mai multe familii pastreaza restul de luminare ramasa nearsa dupa slujba si o aprind in cursul anului in cazul in care au un mare necaz. La sfarsitul slujbei de Inviere, preotul imparte tuturor Sfintele Pasti si ii impartaseste pe cei mici.

 

Mielul

In Romania, toate familiile servesc la masa de Paste carne de miel preparata sub diverse forme. Fie ca este vorba despre friptura sau drob, cei mici si cei mari se bucura de carnea gustoasa.

Mielul este simbolul Mantuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.

 

Pasca

Acest preparat dulce obtinut din aluat, branza si stafide este printre felurile preferate ale celor mici. El se prepara o data pe an de mame si bunici.

 

Citeste tot articolul...
Mocanita - Deschiderea Sezonului Turistic, 30 martie 2017!

Tarife perioada: 30 martie - 11 iunie 2017 

 

Plecarea: ora 09:00 din gara CFF Vişeu de Sus

Sosirea: Aprox. la ora 14:30 înapoi la Vişeu de Sus

Program: Joi, vineri, sâmbătă, duminică

 

Traseul: Vişeu de Sus – Paltin (km 21,6)

Preţ Adulţi: 53 RON/pers; Studenţi: 43 Ron/pers; Copii 6-16 ani: 35 RON/pers.

Citeste tot articolul...
Sărbătoarea „LUNEA CORNILOR” – 27.02.2017

Locatie: Eftimie Murgu, Caraș-Severin 

Telefon contact organizatori: 0255 243 210

 Unul dintre cele mai vechi obiceiuri românești de Lăsat a secului de carne, zăpostât în satele din Valea Almăjului, este aşa numitul „Joc (Lunea sau Ziua) al cornilor”, un joc al vieţii ce răbufneşte în fiecare primăvară, reprezentând trecerea de la moarte la viaţă. Această sărbătoare populară, cu tineri şi oameni mascaţi îşi are origini străvechi precreştine.

Oamenii mascaţi reprezentau spiritele rele, malefice pe care oamenii le alungă, pentru a putea sosi un an mai bun.

Citeste tot articolul...
Articole mai vechi